Samlelån er det nyeste skrig i låneverdenen

En ny spiller er dukket op i dysten om låntagernes gunst: samlelån. Men tidspunktet er intet tilfælde, der er en grund hvorfor det sker netop nu. Fra juni trådte nemlig en ny lov i kraft som en næsten enig folketing besluttede i 2019. Formålet med loven er at gøre det af med de dyre forbrugslån, som har ført til en lang række fejlede lån og personlige konkurser. Det er især unge mennesker, der ikke er i stand til at overskue konsekvenserne af lån med flere hundrede procents ÅOP, som blev ofre for de dyre lån.

Det har været en del spekulationer om, hvordan den private finanssektor vil reagere på den nye lov. En af punkterne er, at ÅOP fra juni ikke må overstige 35%. Denne regel alene sætter en effektiv stopper for de dyre mikrolån med ultrakort løbetid.

Ågerrenter på flere hundrede procent, men begrænset overskud

De dyre små lån, som er kendt som kviklån, sms-lån og andre fantasifulde betegnelser har altid været problematiske. Der er ingen tvivl om, at de har forført mange unge danskere til at vove sig ud hvor de ikke kunne bunde. Det største problem var ikke at du kunne tage et dyrt kviklån, men at der stort set ikke var nogen begrænsninger for hvor mange du kunne tage på samme tid.

Et andet problem er, at ÅOP faktisk bliver misvisende når løbetiden på et lån er på kun 4 uger. Så længe du overholder låneaftalen kommer du nemlig ikke til at betale de flere hundrede procent, men kun en 12. del af dem. Fordi 4 uger er altså kun en 12. del af et år. Samtidigt, for et lån på lad os sige 2000,- kroner, giver disse tårnhøje ÅOP stadig kun en omsætning på et par hundrede kroner. De skal betale for alle administrative omkostninger ved oprettelse og vedligeholdelse af lånet. Det giver altså ikke megen overskud får lånyderen. Så det er godt at der nu er slut med dette nonsens.

Samlelån er løsningen på et ægte problem

Tilbage står mange unge danskere med resterne af deres dyre forbrugslån. Og her er anledningen til samlelånets popularitet.

Samlelån har sådan set altid eksisteret. Et samlelån er et lån, som du tager for at afbetale andre lån med. Derved samles der flere forskellige lån under et. Det gør det nemmere at overskue din finansielle situation og meningen er at det også bliver billigere for dig. Men så længe der ikke var begrænsninger på, hvor høje renter og omkostninger måtte være, har der naturligvis ikke været megen incitament for billige samlelån. Så i praksis har samlelån ikke givet store besparelser.

De lånydere, der altid har haft mulighed for at yde billige lån, bankerne, har ikke villet røre samlelån med en ildtang. Risikoen var for høj og gevinsten for ringe. Tilbage blev de selvsamme lånydere der også stod bag de dyre kviklån.

Men nu, hvor den nye lov regulerer hele lånemarkedet, er det pludseligt blevet en relativ god forretning at tilbyde samlelån.

Leave a Reply